Tratamente complexe

In cazurile ce prezinta o patologie complexa se lucreaza in echipa, cu mai multi medici stomatologi specialisti, in etape, pentru a aplica solutia cea mai favorabila in beneficiul pacientului.
Astazi, aproximativ 70% din pacientii intre 25-70 ani se confrunta cu pierderea unuia sau mai multor dinti generand asa-zisa edentatie (partiala sau totala).
Pentru foarte multi dintre acestia, implantul dentar este varianta optima de tratament, mai ales la varste tinere cand se doreste evitarea slefuirii dintilor adiacenti spatiului (lucru necesar in cazul realizarii unei lucrari dentare), sau cand edentatia este terminala, adica nu mai exista dinte de legatura si varianta ar fi o proteza mobila, mai greu tolerata de pacient.
In cazul realizarii unui implant dentar sau a unei lucrari de tip punte dentara, este necesara o reabilitare orala completa, care incepe cu igienizarea profesionala (detartraj) si continua cu tratamentul cariilor, extractia resturilor nerecuperabile, indepartarea lucrarilor vechi neechilibrate ocluzal etc. Un implant dentar sau o lucrare, realizate izolat, fara a trata celelalte afectiuni, fara a privi in ansamblu fortele ce se exercita la nivelul cavitatii bucale, vor avea o viata scurta si vor genera esecuri timpurii si in final costuri mai mari ulterioare.
O mare atentie trebuie acordata afectiunilor ortodontice, in mare parte inghesuiri, spatieri dentare sau muscaturi inverse, pe langa aspectul inestetic, in timp, acestea constituie una din cauzele principale ale aparitiei parodontopatiilor (alaturi de cauzele genetice, tartru si igiena defectuoasa). Datorita fortelor nefiziologice transmise in afara axului dintilor, in timp, dintii cu malpozitii se vor mobiliza si chiar pierde. De aceea este bine ca parintii sa mearga cu copiii la controale timpurii la medicul stomatolog, aceste afectiuni fiind mult mai usor corectate in copilarie sau adolescenta; astazi datorita progreselor tehnice, practic ortodontia nu mai are o limita de varsta, aparatele fixe putand trata orice anomalie dentara, dar datorita scaderii elasticitatii osului, dupa 40 ani, durata tratamentului poate fi mai lunga.
De multe ori, un tratament ortodontic trebuie corelat cu cel chirurgical, cu extractia anumitor dinti pentru a crea spatiu, sau descoperirea chirurgicala a unor dinti inclusi si tractionarea acestora pentru a ajunge pe arcada.
Si in cazul aparatelor ortodontice, inainte de aplicare, trebuie avuta in vedere igienizarea profesionala, tratarea cariilor etc, ulterior montarii aparatului acest lucru devine deosebit de dificil.
In cazul aparatelor ortodontice, lucrarilor si implanturilor dentare, se recomanda o grija sporita pentru igiena (exista periute speciale, dusuri bucale etc medicul dvs. va poate informa despre acestea). Tartrul si placa bacteriana acumulate pot distruge manopera celui mai bun chirurg si integrarea osoasa a celui mai scump implant. De aceea, recomandarea de a efectua un control la 6 luni si o igienizare profesionala in cabinetul stomatologic, devine obligatorie in asemnea cazuri.