Sterilizarea se realizeaza intr-un spatiu separat, special amenajat, conform ultimelor cerinte si cu aparatura noua, performanta.
Certitudinea sterilizarii depinde de respectarea urmatoarelor etape:
– presterilizarea – pregatirea instrumentarului stomatologic in vederea sterilizarii
– sterilizarea propriu-zisa
Presterilizarea presupune imersia in solutii dezinfectante speciale, cu spectru larg de actiune, si mentinerea instrumentelor in acestea pentru un timp optim in vederea distrugerii virusilor (HIV, hepatita B, C etc), bacteriilor, sporilor sau fungilor. Inaintea acestei etape instrumentele sunt spalate si curatate normal. Dupa actiunea specifica a dezinfectantului, instrumentele se spala din nou minutios, cu perii speciale si pulberii abrazive, insistand in zonele de curburi sau rizuri. Ulterior, instrumentele se usuca si se verifica inainte de ambalarea pentru sterilizare in cutii si folii speciale. Pe aceste cutii si in interiorul lor se pun markeri care isi schimba culoarea la atingerea temperaturii necesare pentru sterilizare, astfel incat aceasta este verificata , de fiecare data, cu maximum 24 ore inainte de folosirea instrumentelor stomatologice.
Sterilizarea propriu-zisa se face cu caldura uscata (pupinel), la 180 grade, 60 minute sau cu caldura umeda (autoclav) la 134 grade, 45 minute, in functie de materialul de sterilizat. Aparatele sunt verificate periodic si monitorizate de institutii abilitate in acest scop, prin teste care verifica parametrii fiecarui aparat.
Folosirea tuturor materialelor consumabile de unica folosinta (pahare, ace, manusi, aspiratoare, comprese, rulouri etc) garanteaza siguranta si relaxarea ce vor insoti orice vizita la stomatologul dvs.Sterilizare
Apa folosita pentru toate circuitele de la unitul dentar, precum si in cavitatea bucala a pacientului este apa distilata.
Suprafetele de lucru sunt dezinfectate dupa fiecare pacient cu substante speciale cu actiune rapida de decontaminare (cateva minute).
De asemenea, pardoselile sunt spalate si dezinfectate cu substante antiseptice speciale.
Materialul contaminat, rezultat in urma tratamentelor stomatologice, este sortat, in deseuri intepatoare (ambalate adecvat) si deseuri neintepatoare, ambele fiind impachetate in cutii speciale, etanse si preluate de un serviciu autorizat in vederea incinerarii.