Anestezie

In mod frecvent, in cabinetele stomatologice, se administreaza anestezia locala.
Anestezia generala este rar utilizata, in interventii complexe, efectuate de obicei in clinici stomatologice cu spitalizare.
Anestezia locala pentru interventiile stomatologice se realizeaza cu substante anestezice locale care suprima temporar durerea, prin actiunea directa asupra receptorilor senzitivi periferici, si actioneaza doar intr-o zona specifica a cavitatii bucale si un timp limitat (cateva ore), in functie de doza administrata, greutatea si varsta pacientului.
Medicul dentist utilizeaza acest tip de anestezie in situatii ca: obturatiile (plombele) dentare medii/ adanci, extirparea nervului, pregatirea dintilor pentru coroane, extractii dentare sau alte proceduri chirurgicale.

Exista doua tipuri de anestezie locala:
ANESTEZIE TOPICA (sau de suprafata) – se realizeaza cu substante anestezice care se aplica direct pe mucoasa bucala; acestea sunt sub forma de lichide, paste, pulberi, gel, spray.
Medicul dentist poate folosi acest tip de anestezie pentru a amorti zona in vederea pregatirii pentru administrare a unui anestezic injectabil. Ea mai poate fi utilizata si pentru interventii stomatologice minore, pentru a calma durerea gingivala.

ANESTEZIE PRIN INJECTARE (sau prin infiltratie locala) – se realizeaza prin injectarea solutiei de anestezic local in tesuturile pe care se intervine chirurgical sau in jurul acestora, si/sau prin injectarea anestezicului local la distanta (anestezie in baraj) de locul unde se intervine chirurgical.
Se realizeaza cu ace speciale, foarte fine, atraumatice pentru a evita durerea produsa de intepatura.Substantele moderne folosite nu au efecte secundare toxice asupra organismului, asigurand totodata o foarte buna anestezie.

Atentie! Pentru a evita orice risc in administrarea anestezicului, este bine sa informati medicul stomatolog asupra posibilelor alergii la alimente/ medicamente, boli acute sau cronice de care suferiti; astfel, medicul va alege substanta cea mai potrivita situatiei dumneavoastra.
De exemplu, in cazul in care suferiti de afectiuni cardiace, medicul stomatolog va alege un anestezic fara adrenalina, pentru a evita efectul vasoconstrictor si cresterea ritmului cardiac.
De asemenea, daca va simtiti nelinistiti, agitati inaintea interventiei, informati medicul, va poate recomanda un sedativ usor cu o jumatate de ora inainte (Extraveral etc)
Inainte de orice interventie stomatologica, mai ales cu anestezie, este bine sa veniti mancati, organismul suporta mult mai bine toate manoperele si veti evita senzatia de lesin, ameteala, greata etc.